Subsidies voor uitvoering bij niet-beschermde parochiekerken
Er zijn subsidies voor niet-beschermde parochiekerken voor onderhoud, renovatiewerken en inrichtingswerken. Hieronder vind je een overzicht.
Inhoud van deze pagina
Agentschap Onroerend Erfgoed
Ondersteuning via de erfgoedlening
Het is een lening met een lage intrestvoet voor werken aan zowel de beschermde parochiekerk of site als aan een parochiekerk of site die is opgenomen in de vastgestelde inventaris. Het gaat om volgende werken:
- Restauratie- of renovatiewerken
- Werken in functie van gebruik, hergebruik of herbestemming
- Nieuwbouwingrepen aan of aanleunend aan de erfgoedlocatie (inclusief uitbreiding)
- Ingrepen om de duurzaamheid en energieprestatie van het erfgoed te verbeteren
Alle informatie, voorwaarden en procedures vind je bij het agentschap Onroerend Erfgoed(opent nieuw venster). Of neem contact op met je erfgoedconsulent(opent nieuw venster).
Agentschap Binnenlands Bestuur
Ondersteuning via gesubsidieerde infrastructuur
Deze subsidie is voor gebouwen van de eredienst voor:
- Nieuwbouw
- Aankoop en verbouwing
- Renovatie
- Aanpassingsinvesteringen voor nevenbestemming
Bij parochiekerken die op het moment van de subsidieaanvraag maximaal vijf jaar geleden onttrokken zijn aan de eredienst, is er de mogelijkheid van:
- Noodzakelijke basisinvesteringen die een herbestemming mogelijk maken, tot een subsidiebedrag van maximaal 250.000 euro.
Alle informatie, voorwaarden en procedures vind je bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur(opent nieuw venster). Of neem contact op met gesubsidieerdeinfrastructuur@vlaanderen.be.
Provincies
Antwerpen
Provincie Antwerpen geeft via Kerkplus(opent nieuw venster) subsidies voor aanpassingsinvesteringen.
Limburg
Provincie Limburg geeft subsidies bij kerken aangeduid als waardevol op de inventaris onroerend erfgoed of als erfgoedwaardig beschouwd door de Limburgse Commissie Onroerend Erfgoedbeleid. Het gaat om kwaliteitsvolle projecten onroerend erfgoed(opent nieuw venster) voor projecten die inzetten op zorg, bewaring, onderzoek en ontsluiting.
Daarnaast is er de subsidie via E-xtra² - onderscheidende investeringsprojecten onroerend erfgoed(opent nieuw venster) voor uitzonderlijke investeringsprojecten in Limburgs onroerend erfgoed met een publieke functie en een bovenlokale uitstraling.
Oost-Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen heeft de subsidielijn inrichting en ontsluiting van gezamenlijke depots van kerkelijk erfgoed(opent nieuw venster).
Vlaams-Brabant
Provincie Vlaams-Brabant voorziet subsidies bij kerken aangeduid als waardevol op de inventaris onroerend erfgoed, op de provinciale lijst van waardevol erfgoed of met een publieke functie voor ondersteuning bij het waarderen en het behoud van waardevol onroerend erfgoed met een publieke functie in Vlaams-Brabant(opent nieuw venster).
West-Vlaanderen
Provincie West-Vlaanderen geeft subsidies bij kerken aangeduid als waardevol op de inventaris onroerend erfgoed, bij onderhoud van onroerend erfgoed(opent nieuw venster) en bij ontsluiting van onroerend erfgoed(opent nieuw venster) waaronder het fysiek toegankelijk maken.
De provincie West-Vlaanderen voorziet een subsidie om parochiekerken sneller een neven- of herbestemming te geven. De steun is bedoeld voor kleine aanpassingen die de ontmoetingsfunctie van de kerk herstellen(opent nieuw venster), zoals aanpassingen voor multifunctioneel gebruik, zodat de kerk opnieuw een actieve ontmoetingsfunctie krijgt. Je kan daarvoor maximaal de helft van je projectkost terugbetaald krijgen, met een maximum van 100.000 euro. Dien je dossier in tegen ten laatste 1 maart 2025.
Heb je specifieke vragen over de toekomst van parochiekerken?
We zijn er om je te ondersteunen.