Historiek
De conceptnota(opent nieuw venster) van 24 juni 2011 van toenmalig Vlaams minister Geert Bourgeois zette de visieontwikkeling over een toekomstgericht beleid voor de parochiekerkgebouwen in gang.
Sinds 2012 bouwt PARCUM, toen het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC), expertise op over het onroerend kerkelijk erfgoed. Het monitort de erfgoedaspecten, adviseert bij kerkenbeleidsplannen en begeleidt trajecten van neven- en herbestemming.
Van 2016 tot 2021 deden lokale besturen een beroep op het Projectbureau Herbestemming Kerken. Het Projectbureau maakte gebruik van een pool van ontwerpteams om haalbaarheidsstudies uit te voeren, van Alken tot Zonnebeke. Het gaat om 141 studies in het totaal. De eindrapporten van de haalbaarheidsstudies vind je terug op deze website. Het Projectbureau is ontstaan uit een samenwerking tussen de Vlaamse overheid, de VVSG, Vlinter, het Team Vlaams Bouwmeester en PARCUM.
Op 16 juli 2021 keurde de Vlaamse regering de visienota 'Beleidsmaatregelen voor de her- en nevenbestemming van parochiekerken in Vlaanderen'(opent nieuw venster) goed. De visienota schuift een reeks beleidsinstrumenten naar voor die de neven- en herbestemming van parochiekerken stimuleren. Met de oprichting van het Platform Toekomst Parochiekerken is er een vervolg op het Projectbureau. Het Platform is een samenwerking tussen de VVSG en PARCUM. De werking verbreedt en verdiept zich met als doel het stimuleren van nieuwe invullingen én het verhogen van het tempo van realisaties. De startnota ‘Naar een nieuwe toekomst voor de Vlaamse parochiekerken’ vormt de basis van de werking.
Heb je specifieke vragen over de toekomst van parochiekerken?
We zijn er om je te ondersteunen.