Architectuur en ruimte
Dit thema clustert de onderwerpen die te maken hebben met architecturale mogelijkheden, uitvoeringsdossiers en de ruimere omgeving.
Opmetingsplan
Kwalitatieve digitale opmetingsplannen zijn nodig om op een doordachte en realistische manier een nieuwe invulling uit te werken voor je parochiekerk. De plannen vormen mee de basis voor het denkproces en het latere ontwerp. Met goede plannen maak je een vlotte start.
We reiken je graag een leidraad(opent nieuw venster) voor opmetingsplannen aan. In het document vind je algemene richtlijnen en informatie over soorten van plannen en subsidiemogelijkheden. Als hulpmiddel is er een voorbeeldbestek(opent nieuw venster) om een extern expert aan te spreken.
Studie
Een nieuwe of bijkomende invulling vraagt voorbereiding. Onderzoek helpt je de bestaande en toekomstige waarden van de parochiekerk te begrijpen. Met de resultaten schep je een duidelijk kader dat rekening houdt met het erfgoed, de architecturale mogelijkheden, de ruimtelijke context, het financiële en beheersmatige luik en het draagvlak. Zo werk je aan een realistisch plan met een grote slaagkans.
Een behoefteanalyse, een architecturaal of financieel haalbaarheidsonderzoek, een bestemmingsonderzoek, een stabiliteitsonderzoek, of een energieaudit: de keuze voor onderzoekstrajecten hangt af van het doel dat je voor ogen hebt. We ondersteunen je graag in de zoektocht. We reiken je de nodige instrumenten en experten aan en bekijken de subsidiemogelijkheden.
Uitvoering
Je plan is helemaal uitgewerkt en je bent klaar voor de volgende stap. De architecturale uitvoering van je plan vraagt de nodige deskundigheid. We ondersteunen je graag bij de zoektocht naar de juiste partner en financiële middelen.
De streekintercommunale kan je ondersteunen. Daarnaast zijn er de Open Oproep en Oproep aan Geïnteresseerden van het Team Vlaams Bouwmeester. Bij die formules reageren geïnteresseerde en beschikbare ontwerpteams of deskundigen op een oproep. We bekijken graag samen met je hoe de opdracht (projectdefinitie) te definiëren. Aan de hand van de lijst met teams die zo ontstaat, nodigen de opdrachtgever en het Team Vlaams Bouwmeester een selectie geïnteresseerden uit om een offerte in te dienen. Op die manier ontzorgen we gemeente- en kerkbesturen in de zoektocht naar een uitvoerder, houden we rekening met de wet op de overheidsopdrachten, en garanderen we de kwaliteit.
Duurzaamheid
Parochiekerken zijn historisch waardevolle en vaak beschermde gebouwen met een collectie objecten en kunstwerken. Sommige kerken hebben een omliggende begraafplaats, een kerkplein of een parkeerterrein. Die eigenheid maakt het moeilijk om te verduurzamen. Het kerkenbeleidsplan en trajecten van neven- of herbestemming bieden kansen om na te denken over verduurzaming van het gebouw en de omgeving.
Door de bestaande CO2-voetafdruk van elke kerk inzichtelijk te maken, wordt het haalbaar om de CO2-uitstoot te verminderen. Parochiekerken bieden mogelijkheden om hernieuwbare energie op te wekken en te delen met de gemeenschap. Zo vervult de parochiekerk een maatschappelijke rol en draagt ze bij aan het bereiken van de energiedoelstellingen van 2050.
Hoe pak je het verduurzamen aan en welke mogelijkheden zijn er? De leidraad verduurzamen parochiekerken(opent nieuw venster) verwijst naar relevante literatuur met praktijkvoorbeelden uit Vlaanderen en Nederland. Hij geeft een indicatie van mogelijkheden, maar is verre van volledig. Daarnaast geeft hij een overzicht van ondersteunende organisaties en mogelijke premies en subsidies in Vlaanderen.
Wil je samen met ons bekijken wat de mogelijkheden zijn?
We zijn er om je te ondersteunen.