Participatie
Kerken roepen emoties op. Meer dan bij andere publieke en historische gebouwen het geval is, voelen we ons ermee verbonden. Parochiekerken zijn onderdeel van onze leefomgeving. We zijn graag betrokken bij verandering. Het is belangrijk dat de lokale gemeenschap de keuze voor een neven- of herbestemming draagt. Schenk aandacht aan participatie in je project. We helpen je graag op weg.
Burgerparticipatie is één van de middelen om tot een goede invulling te komen, naast bijvoorbeeld ontwerpend onderzoek of een marktverkenning. De participatiewijze hangt sterk af van het uiteindelijke doel dat een lokaal bestuur en/of een kerkbestuur voor ogen heeft.
Het is noodzakelijk om helder te communiceren over het doel. Wie je wil bereiken, hoe, binnen welk tijdskader en met welke graad van inspraak? De communicatie moet duidelijkheid scheppen over bij wie de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid ligt. Dat is: bij het lokaal bestuur en de kerkbesturen, het bisdom, of deels of helemaal bij de burgers. De communicatie gaat in op wanneer en hoe de beslissingen tot stand komen, en hoe de methodieken waarin burgers betrokken zijn zich verhouden tot die beslissingen. Op die manier verduidelijkt de communicatie wat de rol van het publiek in het participatietraject juist inhoudt.
Hulpmiddelen
We werken volop aan onderstaande hulpmiddelen die je in het najaar van 2024 mag verwachten.
- De leidraad ‘Participatie’ gaat in op wat burgerparticipatie betekent voor je traject en hoe je burgers, organisaties en instanties, zoals beleidsmakers en beleidsuitvoerders, erbij betrekt.
- Een handig draaiboek waarin stap voor stap uitgelegd is hoe je een participatiemoment organiseert.
Heb je specifieke vragen over de toekomst van parochiekerken?
We helpen je graag bij het uittekenen van je participatietraject en verwijzen door naar de juiste experts. Contacteer ons voor meer informatie.